Categories
Racing bikes

Deze man heeft 2.700 mijl afgelegd voor mensen van kleur

Zwarte wielrenner Jonny Altrogge vertelt waarom hij de Great Divide Mountain Bike Route heeft gefietst – en wat hij onderweg heeft geleerd

Op 3 augustus 2019 bevond Jonny Altrogge zich achter de toonbank van een broodjeszaak in El Paso, Texas. Een halve mijl verderop was een man net een Walmart binnengelopen en 23 mensen vermoord in een daad van racistisch geweld, aangespoord door de overtuiging dat blanke Amerikanen werden “vervangen” door immigranten en gekleurde mensen.

Slechts twee dagen eerder had Altrogge de Great Divide Mountain Bike Route voltooid, een reis van 2700 mijl, in de loop van 41 dagen door een van de meest uitdagende achterlanden van Noord-Amerika, op de fiets van Banff National Park in Canada naar Antelope Wells, New Mexico. Hij was naar El Paso gekomen om zijn partner te ontmoeten voordat hij vertrok voor een roadtrip terug naar hun huis in New York City, maar plotseling merkte hij dat hij bang was voor zijn leven. “Het was deze werkelijk angstaanjagende herinnering dat je als persoon van kleur nergens in dit land veilig bent”, zei Altrogge. “Geweld kan je overal vinden.”

Altrogge’s beslissing om de Great Divide Route te fietsen had zijn oorsprong in een jarenlang verlangen naar een ervaring die zijn grenzen zou verleggen, maar het had ook een groter doel: de perceptie van openluchtrecreatie uitdagen en zijn studenten van kleur terug in New York City laten zien dat ze het volste recht hadden om net zo veel van hun tijd in de natuur te genieten als ieder ander. Altrogge werkte zeven jaar voor NYC Outward Bound Schools in openbare scholen in de stad, waar hij avontuur- en buitenprogramma’s gebruikte om leerlingen leiderschap en communicatieve vaardigheden bij te brengen. Het werk was bevredigend, maar het bevestigde ook wat Altrogge al wist: toegang tot het buitenleven en de cultuur van buitensporten waren gestratificeerd naar ras.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *