Categories
Mountain bikes

Soorten mountainbikes

Welk type fiets u rijdt, wordt meestal bepaald door waar u van plan bent te gaan rijden. Veringstype en wieldiameter zijn twee belangrijke kenmerken die bepalen op welk type terrein de fiets kan rijden. Je hebt een schat aan opties als het gaat om soorten ophanging en wieldiameters (aangeduid met termen als 26, 27,5 (650b) en 29ers).

Type ophanging

Stijf: Hoewel dit niet het meest voorkomende type mountainbike is, hebben ‘stijve’ mountainbikes geen vering. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden en meestal minder duur, maar de meeste rijders geven de voorkeur aan fietsen met vering voor meer comfort. De meeste dikke fietsen zijn stijf, en rijders vinden dat de brede banden en lage bandenspanning alle squish bieden die nodig zijn om hobbels in het parcours op te vangen.

Hardtail: Deze fietsen hebben een verende voorvork om de impact op het voorwiel te absorberen, maar de achterkant van de fiets heeft geen vering – ergo een hardtail. Hardtails zijn doorgaans minder duur dan volledig geveerde fietsen en hebben minder bewegende delen (wat zich vaak vertaalt in minder onderhoud). De meeste hardtails hebben de mogelijkheid om de voorvork te vergrendelen voor momenten waarop een volledig stijve fiets gewenst is.

Volledige vering: Er zijn veel variaties van volledig geveerde fietsen, maar het algemene idee is dat de voorvork en achterschokbreker de impact van het parcours absorberen. Dit vermindert de impact op de rijder drastisch, verhoogt de tractie en zorgt voor een meer vergevingsgezinde en plezierige rit.

Wielgrootte

26 inch .: In het niet al te verre verleden waren alle mountainbikes uitgerust met 26 inch wielen.

27,5 inch (650b): deze fietsen bieden een middenweg tussen standaard 26 inch wielen en 29ers en passen een ‘best of both worlds’-oplossing toe, die gemakkelijker over het terrein rolt dan de 26’s, maar wendbaarder dan 29ers.

29ers: Deze fietsen hebben wielen van 29 inch die doorgaans zwaarder zijn en iets langzamer om te accelereren, maar als je eenmaal begint te rijden, kun je aanzienlijk meer terrein bedwingen dan op een fiets met standaard 26 inch wielen.

24 inch: Mountainbikes voor kinderen hebben meestal 24 inch wielen om de kortere benen van kinderen te kunnen dragen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *